Succesvol je huis verkopen via Marktplaats: Tips en tricks

05 augustus 2023 Door beintentionallyalivecom 0

Het verkopen van een huis kan een spannende maar ook uitdagende onderneming zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende platforms en websites die u kunnen helpen om uw huis snel en efficiënt te verkopen. Een van de meest populaire platforms in Nederland is Marktplaats.

Marktplaats is oorspronkelijk begonnen als een online marktplaats voor tweedehands spullen, maar heeft zich inmiddels uitgebreid naar diverse categorieën, waaronder ook het kopen en verkopen van huizen. Het platform biedt een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier om uw huis aan potentiële kopers te presenteren.

Een van de voordelen van het verkopen van uw huis via Marktplaats is het grote bereik dat u kunt creëren. Met miljoenen gebruikers per maand heeft Marktplaats een breed publiek dat geïnteresseerd kan zijn in uw woning. Dit vergroot de kans op het vinden van serieuze kopers.

Daarnaast biedt Marktplaats verschillende mogelijkheden om uw advertentie op te laten vallen. U kunt bijvoorbeeld gebruik maken van extra opties zoals het plaatsen van foto’s, video’s en een uitgebreide beschrijving van uw woning. Dit stelt potentiële kopers in staat om een goed beeld te krijgen van wat uw huis te bieden heeft.

Een ander voordeel van het verkopen via Marktplaats is de directe interactie met geïnteresseerde kopers. U kunt gemakkelijk contact leggen via berichten of telefoongesprekken om vragen te beantwoorden of bezichtigingen te plannen. Dit maakt het proces persoonlijker en biedt u de mogelijkheid om direct te onderhandelen over de verkoopprijs.

Om uw huis succesvol te verkopen via Marktplaats is het belangrijk om een aantrekkelijke advertentie te creëren. Zorg voor duidelijke en aantrekkelijke foto’s van uw woning, inclusief belangrijke kenmerken en details. Een goede beschrijving van de locatie, indeling en eventuele extra’s kan ook helpen om potentiële kopers te overtuigen.

Het is ook verstandig om uw advertentie regelmatig bij te werken en actief te blijven reageren op geïnteresseerde kopers. Houd er rekening mee dat Marktplaats een open platform is waarop ook andere verkopers actief zijn, dus het is belangrijk om op te vallen tussen het grote aanbod.

Tot slot, wees realistisch over de verkoopprijs van uw huis. Doe research naar vergelijkbare woningen in uw omgeving en bepaal een realistische prijs die past bij de marktwaarde. Een realistische prijs kan ervoor zorgen dat u sneller serieuze kopers aantrekt.

Al met al kan Marktplaats een waardevol platform zijn bij het verkopen van uw huis. Met een groot bereik, diverse advertentiemogelijkheden en directe interactie met potentiële kopers, kunt u snel en efficiënt uw woning presenteren aan geïnteresseerden. Zorg voor een aantrekkelijke advertentie en wees actief betrokken in het proces, dan heeft u een goede kans op een succesvolle verkoop via Marktplaats.

 

6 Veelgestelde Vragen Over Het Verkopen Van Een Huis Op Marktplaats

 1. Hoe verkoop je een huis op Marktplaats?
 2. Wat zijn de kosten voor het verkopen van een huis op Marktplaats?
 3. Wat moet ik doen als ik mijn huis op Marktplaats wil verkopen?
 4. Welke documenten heb je nodig om een huis te verkopen op Marktplaats?
 5. Hoeveel tijd duurt het om een huis te verkopen via Marktplaats?
 6. Is er een verschil tussen particuliere of professionele verkoop van een woning op Marktplaats?

Hoe verkoop je een huis op Marktplaats?

Het verkopen van een huis op Marktplaats kan een effectieve manier zijn om potentiële kopers te bereiken. Hier zijn enkele stappen die u kunt volgen om uw huis succesvol te verkopen op Marktplaats:

 1. Maak een account aan: Als u nog geen account heeft op Marktplaats, moet u er eerst een aanmaken. Dit is een eenvoudig proces dat slechts enkele minuten in beslag neemt.
 2. Maak een aantrekkelijke advertentie: Zorg ervoor dat uw advertentie opvalt tussen het grote aantal andere woningen die te koop worden aangeboden. Gebruik duidelijke foto’s van goede kwaliteit om uw huis te presenteren en voeg een gedetailleerde beschrijving toe met belangrijke kenmerken en extra’s.
 3. Bepaal de prijs: Doe onderzoek naar vergelijkbare woningen in uw omgeving om de marktwaarde van uw huis te bepalen. Wees realistisch bij het vaststellen van de verkoopprijs, omdat dit invloed kan hebben op de interesse van potentiële kopers.
 4. Promoot uw advertentie: Na het plaatsen van uw advertentie kunt u deze verder promoten om meer zichtbaarheid te krijgen. U kunt ervoor kiezen om extra opties toe te voegen aan uw advertentie, zoals het uitlichten of bovenaan plaatsen van de advertentie tegen betaling.
 5. Reageer snel op geïnteresseerde kopers: Zorg ervoor dat u actief blijft reageren op berichten of telefoontjes van geïnteresseerde kopers. Beantwoord vragen en plan bezichtigingen zo snel mogelijk in om de interesse van potentiële kopers vast te houden.
 6. Wees voorzichtig met persoonlijke informatie: Hoewel Marktplaats een veilig platform is, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het delen van persoonlijke informatie. Geef alleen relevante informatie aan serieuze kopers en vermijd het delen van gevoelige gegevens.
 7. Onderhandel over de verkoopprijs: Als u serieuze interesse heeft ontvangen, kunt u beginnen met onderhandelen over de verkoopprijs. Wees bereid om compromissen te sluiten en zorg ervoor dat beide partijen tevreden zijn met de uiteindelijke deal.
 8. Sluit de verkoop af: Zodra u tot overeenstemming bent gekomen met een koper, is het tijd om de verkoop af te ronden. Zorg ervoor dat alle benodigde documentatie correct en volledig is ingevuld en dat eventuele afspraken worden nagekomen.

Het verkopen van een huis op Marktplaats vereist geduld, actieve betrokkenheid en goede communicatie met potentiële kopers. Door deze stappen te volgen, vergroot u uw kans op een succesvolle verkoop via Marktplaats.

Wat zijn de kosten voor het verkopen van een huis op Marktplaats?

Het plaatsen van een advertentie voor het verkopen van een huis op Marktplaats is in principe gratis. U kunt zonder kosten een basisadvertentie aanmaken met een beschrijving en enkele foto’s van uw woning.

Echter, Marktplaats biedt ook extra opties en mogelijkheden om uw advertentie meer op te laten vallen. Deze extra opties zijn tegen betaling beschikbaar. Zo kunt u bijvoorbeeld kiezen voor het toevoegen van meer foto’s, het plaatsen van een video of het verlengen van de advertentieduur.

De kosten voor deze extra opties variëren afhankelijk van de gekozen pakketten en de duur van de advertentie. Marktplaats biedt verschillende pakketten aan die variëren in prijs en mogelijkheden. Het is raadzaam om de actuele tarieven op de website van Marktplaats te raadplegen voor gedetailleerde informatie over de kosten.

Daarnaast is het belangrijk om te vermelden dat er mogelijk andere kosten verbonden zijn aan het verkopen van uw huis, losstaand van het plaatsen van een advertentie op Marktplaats. Denk hierbij bijvoorbeeld aan eventuele makelaarskosten, notariskosten en andere bijkomende kosten die komen kijken bij het verkoopproces.

Het is altijd verstandig om alle mogelijke kosten zorgvuldig te overwegen voordat u besluit uw huis op Marktplaats of andere platforms te verkopen.

Wat moet ik doen als ik mijn huis op Marktplaats wil verkopen?

Als u uw huis op Marktplaats wilt verkopen, zijn er een aantal stappen die u kunt volgen om het proces soepel te laten verlopen:

 1. Maak een account aan: Als u nog geen account heeft op Marktplaats, moet u er een aanmaken. Dit is een eenvoudig proces waarbij u uw persoonlijke gegevens invoert en een gebruikersnaam en wachtwoord kiest.
 2. Maak een aantrekkelijke advertentie: Zorg ervoor dat uw advertentie opvalt tussen het grote aanbod op Marktplaats. Gebruik duidelijke foto’s van uw woning, inclusief belangrijke kenmerken en details. Schrijf een goede beschrijving van de locatie, indeling en eventuele extra’s die uw huis te bieden heeft.
 3. Bepaal een realistische prijs: Doe onderzoek naar vergelijkbare woningen in uw omgeving om een realistische verkoopprijs te bepalen. Een te hoge prijs kan potentiële kopers afschrikken, terwijl een te lage prijs mogelijk niet het maximale rendement oplevert.
 4. Reageer actief op geïnteresseerde kopers: Zodra uw advertentie live is, kunnen geïnteresseerde kopers contact met u opnemen via berichten of telefoongesprekken. Wees actief betrokken en reageer snel en vriendelijk om vragen te beantwoorden of bezichtigingen te plannen.
 5. Onderhandel over de verkoopprijs: Als er serieuze interesse is, kunt u beginnen met onderhandelen over de verkoopprijs. Wees open en eerlijk tijdens de onderhandelingen en probeer tot een overeenkomst te komen waar beide partijen tevreden mee zijn.
 6. Organiseer bezichtigingen: Plan bezichtigingen voor geïnteresseerde kopers die uw woning willen bekijken. Zorg ervoor dat uw huis er netjes uitziet en maak indien nodig kleine reparaties voordat potentiële kopers arriveren.
 7. Sluit de verkoop af: Als u eenmaal een akkoord heeft bereikt met een potentiële koper, is het tijd om de verkoop af te ronden. Zorg ervoor dat u alle benodigde documentatie hebt, zoals eigendomsbewijzen, hypotheekinformatie en eventuele juridische documenten die nodig zijn voor de overdracht van het eigendom.
 8. Wees voorzichtig met oplichting: Helaas kunnen er op online platforms zoals Marktplaats ook oplichters actief zijn. Wees altijd alert en neem voorzorgsmaatregelen om uzelf te beschermen tegen mogelijke fraude of oplichting. Verstrek nooit persoonlijke of financiële informatie voordat u zeker weet dat u te maken heeft met een betrouwbare koper.

Door deze stappen te volgen, kunt u uw huis succesvol verkopen via Marktplaats. Houd er rekening mee dat het belangrijk is om geduldig te zijn, aangezien het proces van het vinden van een geschikte koper soms wat tijd kan kosten.

Welke documenten heb je nodig om een huis te verkopen op Marktplaats?

Bij het verkopen van een huis op Marktplaats zijn er enkele documenten die u nodig heeft om een succesvolle en legitieme transactie te kunnen uitvoeren. Hier zijn de belangrijkste documenten die vaak vereist zijn:

 1. Eigendomsbewijs: Dit is een essentieel document dat bewijst dat u de rechtmatige eigenaar bent van het huis dat u wilt verkopen. Het eigendomsbewijs kan een notariële akte, een koopcontract of een hypotheekakte zijn.
 2. Energieprestatiecertificaat (EPC): Dit certificaat geeft informatie over de energiezuinigheid van uw woning. Het is verplicht om dit certificaat te hebben bij de verkoop van uw huis.
 3. Bouwkundig rapport: Hoewel dit niet verplicht is, kan het nuttig zijn om een bouwkundig rapport te hebben om potentiële kopers inzicht te geven in de staat van het huis en eventuele gebreken of onderhoudsbehoeften.
 4. Kadasterinformatie: Het is handig om kadasterinformatie beschikbaar te hebben, zoals kadastrale kaarten en informatie over erfdienstbaarheden, eigendomsgrenzen en eventuele beperkingen op het perceel.
 5. WOZ-waarde: De WOZ-waarde (Waardering Onroerende Zaken) geeft een indicatie van de waarde van uw woning volgens de gemeente. Deze waarde kan interessant zijn voor potentiële kopers bij het bepalen van hun bod.
 6. Eventuele vergunningen of certificaten: Als u wijzigingen of verbouwingen aan uw huis heeft aangebracht, zoals een uitbouw of een dakkapel, is het belangrijk om de benodigde vergunningen en certificaten beschikbaar te hebben.

Daarnaast kunnen er nog andere documenten relevant zijn, afhankelijk van specifieke situaties. Het is raadzaam om contact op te nemen met een notaris of makelaar voor advies over welke documenten nodig zijn bij de verkoop van uw huis op Marktplaats. Zij kunnen u begeleiden en helpen ervoor te zorgen dat u alle benodigde documentatie hebt om een succesvolle verkoop af te ronden.

Hoeveel tijd duurt het om een huis te verkopen via Marktplaats?

De tijd die het kost om een huis te verkopen via Marktplaats kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren. Het is belangrijk om te begrijpen dat elke woning uniek is en dat er geen vaste tijdsduur is voor het verkopen van een huis via Marktplaats.

Enkele factoren die invloed kunnen hebben op de verkoopsnelheid zijn onder andere de locatie, de prijsstelling, de staat van het huis, de vraag in de markt en het aantal geïnteresseerde kopers. In populaire steden of gebieden met een hoge vraag kan het proces sneller gaan, terwijl in minder drukke gebieden of bij specifieke eigenschappen meer tijd nodig kan zijn.

Het is ook belangrijk om op te merken dat uw advertentie zelf invloed heeft op de verkoopsnelheid. Een aantrekkelijke advertentie met goede foto’s, een gedetailleerde beschrijving en relevante informatie kan meer potentiële kopers aantrekken en het verkoopproces versnellen.

Gemiddeld genomen kan het verkopen van een huis via Marktplaats enige tijd in beslag nemen, variërend van enkele weken tot maanden. Het hangt echt af van de specifieke omstandigheden en marktomstandigheden op dat moment.

Het is altijd raadzaam om geduldig te zijn tijdens het verkoopproces. Als u merkt dat uw advertentie niet veel interesse genereert, kunt u overwegen om aanpassingen te maken zoals het wijzigen van de prijs of het verbeteren van de presentatie. Het is ook nuttig om actief te blijven en snel te reageren op geïnteresseerde kopers om het proces soepel te laten verlopen.

Kortom, de tijd die het kost om een huis te verkopen via Marktplaats kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en geduldig te zijn gedurende het verkoopproces.

Is er een verschil tussen particuliere of professionele verkoop van een woning op Marktplaats?

Ja, er is een verschil tussen particuliere en professionele verkoop van een woning op Marktplaats.

Particuliere verkoop verwijst naar het verkopen van uw eigen woning als particulier, zonder tussenkomst van een makelaar of vastgoedprofessional. Bij particuliere verkoop bent u zelf verantwoordelijk voor het plaatsen van de advertentie, het onderhandelen met potentiële kopers en het afhandelen van de verkooptransactie.

Professionele verkoop daarentegen houdt in dat u als vastgoedprofessional of makelaar optreedt bij de verkoop van een woning. Dit kan betekenen dat u namens een vastgoedbedrijf of makelaarskantoor advertenties plaatst en de onderhandelingen en transacties namens de verkoper afhandelt.

Op Marktplaats kunt u zowel als particulier als professional uw woning te koop aanbieden. Het platform biedt mogelijkheden voor beide typen verkopers om hun advertenties te plaatsen en in contact te komen met geïnteresseerde kopers.

Het belangrijkste verschil tussen particuliere en professionele verkoop is vaak de expertise en ervaring die een professionele verkoper kan bieden. Een vastgoedprofessional heeft doorgaans meer kennis van de markt, kan adviseren over prijsstelling, marketingstrategieën en juridische aspecten van de verkoop. Dit kan voordelig zijn voor verkopers die geen ervaring hebben met het verkopen van onroerend goed.

Bij particuliere verkoop heeft u volledige controle over het proces en kunt u kosten besparen doordat u geen makelaarscommissie hoeft te betalen. Echter, het kan ook uitdagend zijn om alle aspecten van de verkoop zelf te regelen, zoals het bepalen van een realistische vraagprijs, het opstellen van juridisch bindende documenten en het onderhandelen met potentiële kopers.

Het is belangrijk om uw eigen situatie en behoeften te overwegen bij het kiezen tussen particuliere of professionele verkoop op Marktplaats. Als u vertrouwen heeft in uw eigen vaardigheden en bereid bent om de tijd en moeite te investeren, kan particuliere verkoop een goede optie zijn. Als u echter meer expertise en ondersteuning nodig heeft, kan professionele verkoop via een makelaar of vastgoedprofessional de voorkeur hebben.